Vetenskapsspårvagnen
Vetenskapsspårvagnen har fått sitt namn från att man längs med linjen bokstavligen idkar vetenskap. Längs med rutten finns sju högskolor och tio campus år 2019. Upp till 40 % av högskolestuderandena i huvudstadsregionen studerar på campusen och en betydande andel av högskolepersonalen arbetar längs med rutten. Av alla arbetsplatser i huvudstadsregionen ligger upp till 100 000 i Vetenskapsspårvagnens verkningsområde.
Kampanjen
Kampanjen genomförde ett kommuninvånarinitiativ för vilket namn samlades in under åren 2016–2017. Initiativet fick sammanlagt 4191 underskrifter som gör den till det 4. populäraste kommuninvånarinitiativet i Helsingfors historia. Utöver kommuninvånarinititaivet påverkades beslutsfattarna även med kampanjen, speciellt i kommunalvalet 2017 där kandidaterna tillfrågades om åsikter för kampanjen.
Studerandeorganisationer, Aalto-universitetet, Yrkeshögskolan Arcada, yrkeshögskolan Haaga-Helia, Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia Ammattikorkeakoulu samt Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas och Unisport. som verkar i vetenskapsspårvagnens verkningsområde har deltagit i kampanjen.

Nuläget
Vetenskapsspårvagnen och dess delar har framskridit i det kommunala beslutsfattandet. I slutet av år 2017 beslutade Helsingfors stadsmiljönämnd att en spårvägsförbindelse motsvarande Vetenskapsspårvagnen byggs när spårvägarna till Malm och Fiskehamnen färdigställts.
Ett annat stort steg togs när Helsingfors stadsfullmäktige i juni 2018 fattade beslut om allmänplanen för spårvägarna i Fiskehamnen. I planen ingår en spårvägsförbindelse genom Vallgårsdalen, vilket är en viktig del av Vetenskapsspårvagnen. Förbindelsen skulle underlätta tvärtrafiken från högskolecampusen i Gumtäkt eller Arabia till Böle.